top of page

CHIAFRÖN

Chia 300g RGB.jpg

Chiafrön kommer ursprungligen ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en rik vegetabilisk källa till Omega 3 (ALA)! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen.

Chia (Salvia hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara" som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna använde det som en del i deras diet. Benämningen "Chia" kommer från ett ord som ursprungligen betyder "oljig", lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna kring de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till en meter. 

Chiafrön är rika på Omega-3 i form av ALA (alpha-lineolic-acid). ALA bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Effekten uppnås vid ett dagligt intag av 2 gram ALA. En matsked (ca 5 gram) chiafrön ger dig ca 1 gram av omega-3 i form av ALA. Chiafrön är även rika på fiber samt är en källa till protein. 
Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. 

Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas "chia fresca" eller som komplement till bröd och bakverk. Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. Växten har så gott som ingen historia i Europa och introducerades i EU 2009 som "Novel Food" vilket innebär att den är rekommenderad att användas i bakning av bröd upp till 5% av den totala mängden. 

 

Användning: Max 15 g per dag

Ingredienser: Ekologiska chiafrön

Ursprungsland: Sydamerika

Innehåll: Finns som 300 g och 750 g påse

Certifiering: EU Ekologiskt

Näringsvärde per 100 g

Energi

Fett

  varav mättat fett

Kolhydrater

  varav sockerarter

Fiber

Protein

Salt

Omega 3 fettsyror

1861 kJ / 443 kcal

31 g

4 g

2 g

1 g

37 g

20 g

0 g

19 g

Chia pudding.png
bottom of page